Lengte van HDMI kabel

Een veel besproken onderwerp is de maximale lengte van een HDMI kabel. Hoe lang mag een kabel nou eigenlijk zijn? Op deze vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven. De maximale lengte van een HDMI kabel is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn:

  • Sterkte van het signaal van de HDMI bron en de HDMI ontvanger
  • kwaliteit van de kabel
  • storingsbronnen in de omgeving

Omdat de signalen door een HDMI kabel digitaal zijn, bestaan uit enen en nullen, zou de lengte van een HDMI kabel in een theoretische alleenheid oneindig moeten kunnen zijn. Het is echter zo dat er in de echte wereld storingsbronnen zijn die het signaal van enen en nullen kunnen verstoren. Dit kan betekenen dat het beeld uitvalt of er helemaal geen signaal is. Hoe langer de kabel is, hoe storingsgevoeliger.

Factoren lengte HDMI kabel

De drie genoemde factoren; sterkte van het signaal van de HDMI bron en de HDMI ontvanger, de kwaliteit van de kabel en de storingsbronnen in de omgeving, bepalen samen de maximale afstand van de HDMI kabel.

Sterkte van het signaal

Het eerste wat belangrijk is bij het bepalen van de lengte van de HDMI kabel is de sterkte van het signaal. Vanzelfsprekend zal een sterk signaal zich minder snel laten verstoren dan een zwak signaal. Moeten er grote afstanden worden overbrugd is het dus van belang een apparaat te hebben wat een sterk signaal afgeeft. Over het algemeen geven oudere apparaten uit de begin periode van HDMI (2003 – 2004) een zwakker signaal af dan apparatuur van nu.

Kwaliteit van de HDMI kabel

Ten tweede speelt de kwaliteit van de kabel een grote rol. Hier hebben we het niet over de gold plated aansluitingen maar de afschermingen van de 19 aderen die door de kabel lopen. Duurdere HDMI kabels hebben een beter afscherming waardoor de signalen minder snel zullen worden verstoord. Dit speelt echter pas een rol bij afstanden van 5 meter of meer. Daar de gemiddelde Nederlander zijn of haar multimedia apparatuur allemaal bij elkaar heeft staan zullen deze afstanden zelden voor komen.

Storingsbronnen

Tot slot zijn de storingsbronnen in de omgeving van belang bij het bepalen van de lengte van een HDMI kabel. Loopt de kabel langs computers, telefoons, televisies of bijvoorbeeld stopcontacten is er meer storing dan wanneer de kabel over een leegstaande zolder loopt. Kijk dus goed naar alle mogelijke storingsbronnen waar de eventuele HDMI kabel langs zou lopen.

HDMI kabel lengteKorte of lange HDMI kabel

Het kan dus zo zijn dat een HDMI kabel in sommige situaties maar maximaal een lengte van 7 meter kan hebben terwijl deze in andere situaties tot wel 20 meter kan zijn. Het is belangrijk om goed te kijken naar de bovengenoemde factoren en daarmee een afweging te maken voor de weg die de kabel moet afleggen, de kwaliteit van de kabel en de sterkte van de aan te sluiten apparatuur. In bijna alle gevallen zal een standaard kwaliteit kabel voldoende zijn.

 

About Audiophiles blog

Mijn zoektocht naar mijn perfecte klankbeeld. Niet gedreven door dure namen en moeilijke kreten, gewoon lees- en begrijpbaar en uiteindelijk ook zeer betaalbaar. Blijf me volgen, wie weet zit er ook iets voor u bij. Je kunt Audiophiles.nl bereiken via info@audiophiles.nl. Ik streef ernaar om binnen 24 uur te reageren

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie